onsdag 30 november 2011

E- sports den nygamla flugan!

För att ta tag i de lite mer alternativa "sporterna" så har vi idag lämnat plats för något som kallas elektronisk sport. I folkmun skulle man nog snarare kalla det data- spel eller nörderi. Den kräver ingen överdriven fysisk ansträngning och kan ses som ett högintensivt parti schack. Inom detta finns det dock en enorm marknad med sponsorer, vinstpengar samt bredd i världstoppen som är klart imponerande. De finns flera olika spel man tävlar i så som Warcraft, Quake, Counter- Strike och det just nu klart populäraste Starcraft 2. Starcraft 2 är en uppföljare till det populära strategispelet Starcraft med tre helt skilda raser; Terran, Protoss och Zerg. Spelet är ett kombinerat inkomst/armé spel och handlar ytterst om att förgöra motspelarens byggnader och trupper.

Marknaden för Starcraft 2 är uppdelad så att de bästa spelarna möter varandra individuellt och i lag inom den högsta ligan GSL samt en hel del turneringar med speciell inbjudan under året. Tävlingsformen är utslagsturneringar med prispengar i potten. De flesta turneringarna görs upp live inför publik men vissa är rena online- turneringar och då sitter man i sitt hem eller där man helst behagar. Upplägget på turneringarna liknar en kombination av slutspelet inom svensk elitseriehockey och VM- turneringar i fotboll, med grupp och slutspel. I slutspelsfasen möts spelarna i bäst av 3,5 eller 7 matcher. De duktigaste spelarna har detta som heltidsyrke och tjänar en bra hacka. Turneringen under "lanet" "Dreamhack" i Jönköping under helgen som gick genererade 200 000 samt 90 000 för ettan och tvåan i Starcraft 2 turneringen.

Elektronisk sport är inget nytt och hade tidigare sina glansdagar runt milleniet då "lanandet" var väldigt populärt och datorers prestanda började skjuta i höjden. Det verkar dock som att flugan är på väg att återvända och expandera. Intresset ökar och når en bredare publik än den traditionellt är förknippad med.

För den som är intresserad av att läsa mer om fenomenet, eller för den som kanske redan spelar eller tar del av Starcraft 2 eller andra online- spel så rekomenderar jag följande länk: www.gomtv.net. Här kan man registrera sig gratis med hjälp av sitt facebook- konto och kolla in gratis live- streams och följa diverse olika turneringar.

Kommentera gärna efter artiklar och säg vad ni tycker om aktuellt ämne. Om det är något som intresserar eller inte intresserar! All feedback är välkommen, så att man eventuellt kan minimera eller utöka de specifika avdelningar.

/Författat av Mattias Sundqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar