söndag 8 januari 2012

Lundqvist har tagit tillbaka Rangers till den absoluta toppen!

Det har nog inte undgått någon som har ett öga till NHL att Rangers just nu är stekheta. Hetare än man varit på bra lång tid, ja man får gå tillbaka i tiden till mitten av nittiotalet för att hitta något liknande. 1994 vann Rangers senast Stanley- Cup anförda av Mark Messier, Adam Graves, Brian Leetch, Mike Richter mfl. 2012 heter fanbärarna bland annat Gaborik, Richards och inte minst Lundqvist. Det finns i årets upplaga en bra mix av unga och äldre mer erfarna spelare. Det finns förutom Lundqvist svenskintressen i bland annat Hagelin och Strålman. Det finns en harmoni och en offervilja och ett jävlaranamma som man inte sett sen Messier manade på sina fältherrar. En annan viktig orsak och bidragande faktor är coachen och perfektionisten John Tortella. En coach som man trodde skulle vara nöjd så här långt med lagets placering och prestation, men han vill ständigt ha mer ut av sina spelare och skäller ut och blir förbannad när han inte får det. Han har väckt och sparkat igång divor och han har inspirerat Lundqvist till att börja tro på guld för första gången under dennes karriär.

Ett liv i sus och dus har för Lundqvist blivit blodigt allvar. Istället för att fokusera på vilken porsche han ska ta till träningen eller matchen så finns nu allvarligare och alltmer närvarande tankar om saker som glimmar i burväktarens sinnen. Lundqvist har varit outstandig i år. Han har varit bra tidigare säsonger men i år har han varit helt brilliant. I nio av de tio senaste matcherna har han släppt in två mål eller färre. Det känns som en kniv i hjärtat varje gång Lundqvist vilas till förmån för Martin Biron. Det är dock en nödvändighet eftersom Rangers omöjligt kan vinna Stanley- Cup utan en Lundqvist i sin livs form för det är precis vad han är i nu. Rangers var mer eller mindre utspelade mot Pittsburgh under hela matchen natten till lördag, men det spelar ingen roll när svensken fullkomligt spikar igen. Endast ETT skott av trettioåtta går in, ett enda. Rangers förmår bara att skjuta tjugoen skott men vinner med 3-1, makalöst.

Rangers ligger tillsammans med Boston i toppen av den östra divsionen och hela NHL, det har inte hänt tidigare under 2000-talet. Efter en knackig inledning verkar allt stämma för de rödblå. Om Lundqvist kan konservera sin form, Tortella fortsätta att skälla ut sina spelare och ungdomarna fortsätta att växa så ser det spännande ut för Rangers. Lundqvist val (kanske av bekvämlighet) att stanna i den stora staden kanske till sist visar sig att vara ett genidrag. Målvakter är ju som bekant bäst när de närmat sig trettio, så låt de sista ljuva åren, bli de bästa i hans liv.

/Författat av Mattias Sundqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar