torsdag 6 oktober 2011

Inför fotbollslandslagets ödesmatch!

Här kommer en analys av Sveriges landslag och optimala startuppställning inför kampen mot Finland i morgon. Detta är den elva jag (Mattias) helst ser starta, vilket inte är någon främmande uppställning. Det mesta tyder dock på att Hamrén väljer Majstorovic som mittback, ”Chippen” som vänsterytter och kanske ett annat centralt mittfält. Startuppställningen innehåller troligtvis ett 4-4-1-1 (4-4-2) system med en släpande anfallare, både här och i matchen på fredag. Min favoritelva presenteras nedan pedagogiskt med lagdelarna separerade, och från höger till vänster på planen. Vi börjar givetvis med målvakten.

Isaksson- Per Hansson knackar på dörren och vore det inte för att denna kvalmatchen är en av de sista i kvalet så borde Hamrén spela den för tillfället hetare och stabilare Helsingborsmålvakten som dessutom har framtiden för sig. Finns dock inte ens med i truppen.
                     
Lustig- Finns inte så mycket att tillägga, given.
J Olsson- Borde gå in i mittlåset istället för Majstorovic som var petad för Celtic i veckan, spelskickligare och ordinarie i Premier League vilket borde smälla högt.
Mellberg- Rutinerad och given.
M Olsson- Härligt offensiv, gör det bra i Blackburn.

Larsson- Finns alternativ i bla Rasmus Elm då Larsson varit formsvag, bör dock få starta.
Källström- Given, finns inte mycket att välja på centralt.
R. Elm- Formspelare, 6 mål på 8 matcher för AZ.                             
Bajrami- Snålt med speltid för sitt Twente i holländska ligan, fick dock spela sista matchen och har dessutom gjort mål. Får platsen eftersom han, till skillnad från ”Chippen”, har "framtiden för sig".

Toivonen- Släpande forward, suger upp bollar och leverar till Zlatan, har samtidigt ett helt okej skott själv. Alternativet här är Wernblom men hans fysiska spelstil passar nog bättre mot Holland än Finland.

Ibrahimovic- Lagets stora stjärna. Behöver hitta en jämnare nivå i landslaget, verkar trivas bättre i sitt klubblag Milan. Fortfarande given och kan i sin bästa stunder uträtta stordåd. Oklart med formen.

Det är ett väldigt offensivt och relativt ungt lag jag tagit ut. Detta borde passa utmärkt mot Finland som inte har en speciellt stark defensiv.

Givetvis är vi två stycken som ska tycka till och därför ska även Markus få dela med sig av sin ”drömelva” samt även berätta lite om vilka vi bör se upp med i Finland, förväntad matchbild och slutresultat.

Markus:
Fredagen den sjunde oktober befinner sig svenska landslaget i Finland för en måstematch. Tre poäng är vad som behövs och vad som krävs av det blågula laget som har chansen att ta sig till EM genom att bli bästa grupptvåa. Hur borde då Sverige formera sin startelva i denna viktiga kamp? Ska rutin finnas på planen eller bör den populeras av hungriga nykomlingar redo att slå sig in i truppen? En sak är i alla fall säker, Erik Hamrén satsar på att forma sin egen trupp med egna idéer.

I mål blir det Isaksson, men jag har på senare tid velat spela in Wiland där, då han imponerade stort i Europaspelet med FC Köpenhamn där han är förstaval.

På vänsterbacksplatsen har redan Oscar Wendt och Behrang Safari offrats efter mer eller mindre svaga insatser i landslaget. För mig har Martin Olsson länge varit ett givet val på den positionen, en spelare som hållit till i, enligt mig, världens starkaste liga Premier League under flera år nu och har utvecklats till en av Blackburns viktigaste spelare. Han är en korridorsspelare som kan användas både som back och som ytter.

På mittbackspositionerna bör de som spelar i sina klubblag få spela i landslaget. Idag är för mig den bästa svenska mittbacken Jonas Olsson, en stark mittback som samtidigt är bra på huvudet, till vardags i West Bromwich, samt Majstorovic som har erfarenhet och har en startplats i Celtic. Majstorovic var mystiskt petad senast men har dessförinnan varit given och lär fortsätta vara. Granqvist har för lite speltid och Mellberg är inte given i Olympiakos och det är nog dags att lämna startelvan i landslaget också. Till höger är Lustig given, Hamrén vet vad han har och det ska till en rejäl skada för att byta högerback.

Anders Svensson är nog den landslagsspelare det snackas om absolut mest, och då om han ska få spela eller inte. Saken är den att Svensson är trygg och rutinerad och har ett öga för spelet som många andra mittfältare saknar. Därför är han given i min elva. Kim Källström har enligt mig aldrig blommat ut riktigt i blågult, men besitter ändå kvalitéer som behövs i Sverige, främst med en riktigt bra vänsterfot. Sen är det då yttrarna, där Sebastian Larsson bör vara given i alla tänkbara startelvor. Det enda man kan påpeka är att vi då saknar korridorsspelaren som finns på vänsterkanten. Även med detta i åtanke är Larsson bättre än alternativen. En spelare som det debatterats om i sportvärlden på senare tid är Rasmus Elm, och han väljer jag som offensiv innermitt, sex mål på åtta matcher bör ge en plats där han kan få komma till målfarliga lägen. Har dessutom ett vapen på fasta situationer med långa inkast som ger en ny dimension i spelet. Då kommer vi till vänsterytterplatsen. Hade man kunnat klona Martin Olsson hade jag lätt gjort det, för de kvalitéer han har är riktigt bra som ytter också, men något sådant är ännu inte möjligt i dagens samhälle(än så länge), så då står man med valet mellan Chippen, Bajrami och Hysén. Mitt val faller på Chippen, en irrationell ytter som i sina bästa stunder kan spela på en väldigt hög nivå. Gäller bara att han håller den nivån, annars byter vi in Bajrami som tagit sig tillbaka i startelvan i FC Twente samt producerat mål från ytterpositionen.

Då var det bara en plats kvar, nämligen Zlatans. Förmågan att kunna dominera matcher med hjälp av storstjärnor gör att han givetvis bör starta i blågult. Det gäller bara att tempot matchar hans förmåga och inte blir för lågt. Alltså ett 4-5-1 där de fem mittfältarna är just mittfältare.

Startelvan blir därför följande:

Isaksson
Lustig J OlssonMajstorovic M Olsson
Larsson Källström Elm Svensson Chippen
Ibrahimovic

Finland är under uppbyggnad med en förbundskapten som inte suttit länge på posten, så det gäller att det svenska centrala mittfältet håller hårt i taktpinnen och att ytterbackarna fyller på för att öka tempot. Jag tror dock på en försiktig inledning där vi kommer att öka i tempo allt eftersom matchen lider. Spelare att se upp med i Finland är Roman Eremenko, spelfördelare, finurlig och kreativ spelare som tillhör Rubin Kazan. Finland kommer senast från en hemmaförlust, 2-0 mot Holland. Sverige är motiverat och är i grunden bättre än Finland. Jag tippar på att Sverige vinner med 3-0 efter mål av Ibrahimovic, Elm och Martin Olsson.


Författad av: Mattias Sundqvist och Markus Hagnestål

1 kommentar:

  1. Jag skulle också vilja se en 4-5-1 uppställning i denna matchen och framförallt i senare matcher. Nästa kval kanske vore nått. Om då Ibra har krut kvar att spela i landslaget. Det kräver lite inspelning att ändra i formationen, så det kanske vore nått för landslaget att titta på framöver.

    Annars ett informativt och bra inlägg. ;)

    SvaraRadera